Ingrediente:
Pentru blat:
8 albușuri
150 g zahăr
100 g nucă măcinată
100 g nucă tăiată grosier
150 g făină
200 g ciocolată amăruie
200 g unt
2 linguri ulei
un praf sare
1 plic praf de copt
1 vârf cuțit bicarbonat de sodiu
1 linguriță zeamă de lămâie
Pentru crema de lămâie:
8 gălbenușuri
150 g zahăr
150 ml lapte
500 g mascarpone
coaja și zeama de la o lămâie
un praf sare
Pentru blat topim mai întâi ciocolata ruptă în bucăți, in unt cu puțin ulei.
Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm să se răcească până preparăm bezeaua.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm căte un praf de sare peste ele.
Gălbenușurile le dăm la rece până le vine rândul.
Măcinăm nuca, cele 100 g, măcinăm și zahărul pentru a scurta timpul de preparare a bezelei, dar și pentru reușita sigură a bezelei.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm treptat zahărul și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Adăugăm apoi compoziția de ciocolată răcită și omogenizăm folosind un tel sau o spatulă.
Treptat adăugăm nuca măcinată, făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul stins în zeama de lămâie, nuca tăiată grosier și omogenizăm, amestecând ușor cu telul, după fiecare adaos.
Tapetăm tava cu hârtie de copt doar la bază, iar pereții îi ungem cu puțin ulei.
Coacem blatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade în cuptorul preîncălzit în prealabil.
Pentru cremă frecăm mai întâi gălbenușurile cu sare apoi cu zahărul, adăugăm și coaja rasă de lămâie și le diluăm cu laptele rece.
Punem vasul pe foc moale, sau chiar pe baie de aburi și amestecăm intens în cremă până se îngroașă ca o budincă.
Lăsăm crema de gălbenușuri să se răcească apoi o mixăm adăugând treptat mascarponele și zeama de lămâie.
Răsturnăm blatul de negresă răcit pe un platou și întindem crema peste el, dăm prâjitura la rece pentru cel puțin 45 de minute, după care o porționăm și o savurăm.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu